Tumult inom Svenska Spel

Inte bara gillar vi som är aktiva i spelvärlden, via online-kasinon och spännande pokerbord, att spela på exempelvis Slotssidan.com vi gillar även att följa spelnyheter och sådant som sker i relation till just spelmarknaden. Om detta skriver vi alltså idag, och närmare bestämt om inget mindre än den avgående Anitra Steen, ordförande för statligt ägda Svenska Spel.

kort marker storI dag kan vi läsa i Svenska Dagbladet hur Svenska Spels ordförande Anitra Steen av regeringen byts ut, och ersätts av Erik Strand som arbetar på vårdbolaget Praktikertjänst. I spelvärlden har man nu undrat varför denna abrupta vändning och avgång lagom till stämman den 27 april i år. Men varför har Anitra Steen bytts ut?

Enligt en artikel i Dagens Industri kan vi läsa mer fördjupat om detta. Det är nämligen så att hon inte bara byts ut, hon hoppar självmant av rollen som ordförande för Svenska Spel och passar på att rikta hård kritik mot den sittande regeringen medan hon gör så, och det på grund av dess vilja och riktning som i dagsläget pekar på att ett licenssystem kommer införas på spelmarknaden.

Vinstintressen vs. Skyddet mot den enskilda

I nyhetsinslaget kan vi få veta mer om varför Anitra Steen motsätter sig å det grövsta att just ett licenssystem införs. Hon menar bland annat att det är tråkigt att en socialdemokratiskt ledd regering leder denna utveckling av spelpolitiken, men även att hon omöjligen kan fortsätta som ordförande eftersom hon inte håller med om att det är en bra idé med införande av ett licenssystem likt det civilminister Ardalan Shekarabi vill införa innan mandatperioden leder mot sitt slut.

Enligt Anitra är det dock så att spelmarknaden inte borde öppnas upp för konkurrens med privata vinstintressen som drivkraft, det är för både Systembolaget och Svenska Spel att man inte ska ha sådana vinstintressen, fortsätter hon, därför att det är riskfyllda verksamheter för den enskilda individen. Frågan är hur det hela kommer att utveckla sig, det beror förmodligen på vad statliga utredningen får för resultat. Även på den statliga myndigheten Lotteriinspektionen kan vi läsa mer om just denna nyhet, om hur Anitra Steen kritiserar regeringen, samtidigt som hon suttit på posten som ordförande sedan 2011.